Bursa de la Bucureşti a rămas indiferentă la veştile pozitive din economie din acest an, afişând un avans modest de 1%, deşi economia a avut cea mai ridicată rată de creştere din Europa în primul trimestru. Analiştii pun slaba evoluţie a bursei pe seama tensiunilor din regiune.
Potrivit noutăților legislative, investitorii de pe bursă au avut puţine motive de bucurie în acest an. Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce redă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, are un plus de 0,96% faţă de începutul anului. Evoluţia bursei este sub cea a pieţelor de frontieră care au crescut cu 13% în acest an.
Veştile pozitive din economie au mişcat însă cursul valutar, leul reuşind să se aprecieze în acest an până la un nivel de 4,39 pentru un euro, aproape de minimul ultimelor zece luni.
În al doilea semestru al anului trecut, indicele BET a crescut cu 20% , iar avansul pe întreg anul 2013 a urcat la 26,1%.
Comparând bursa de la Bucureşti cu restul pieţelor de frontieră, rezultă o subperformanţă a indicelui BET faţă de indicele MSCI al tuturor pieţelor de frontieră, care a crescut cu 13% în acest an. Faţă de pieţele de frontieră din regiunea Europei Centrale şi de Est, evoluţia indicelui BET este în linie cu acestea.
Analistul BT Securities, a adăugat că „doi factori au contribuit la subperformanţa bursei româneşti în raport cu celelalte pieţe de frontieră: am avut un al doilea semestru în 2013 foarte dinamic, fapt care a sporit tentaţia de marcare a profiturilor începând din ianuarie. Tendinţa a fost însă cu mult exacerbată de situaţia din Turcia şi mai ales de izbucnirea conflictului din Ucraina, tensiunile geopolitice punând presiune pe pieţele din regiune“.