Până la sfârşitul anului 2020, Guvernul a pregătit o nouă schemă de ajutor de stat, care să fie aplicată , de care vor beneficia doar un număr deja estimat de 150 companii, investiţiile iniţiale fiind astfel ajutate doar dacă valoarea minimă se ridică la 20 milioane euro şi sunt păstrate cinci ani.
În baza acestei schemi, costurile aferente realizării, respectiv achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale vor fi considerate cheltuieli eligibile.
Activele corporale şi necorporale trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiţii de eligibilitate, respectiv trebuie să fie exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pentru atingerea obiectivelor investiţiei pentru care s-a solicitat finanţarea, trebuie să fie achiziţionate în condiţiile pieţei de la terţi care nu au calitatea de întreprinderi partenere sau legate cu întreprinderea beneficiară de ajutor de stat şi trebuie să fie incluse în activele întreprinderii beneficiare de ajutor de stat, pentru a rămâne asociate investiţiei pentru care s-a acordat finanţarea pe o perioadă de minimum cinci ani de la finalizarea investiţiei.
Întreprinderile în activitate vor putea beneficia de ajutor de stat dacă au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egală cu 1% în ultimul exerciţiu financiar încheiat şi au capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat.
Valoarea maximă a cheltuielilor care vor putea fi considerate eligibile aferente construcţiilor este 1.650 lei/mp arie desfăşurată, respectiv echivalentul a aproximativ 375 euro/mp arie desfăşurată, iar valoarea minimă a fiecărui activ corporal de tipul instalaţii tehnice, maşini şi echipamente ce va putea fi considerat eligibil este de 44.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 10.000 euro.
În perioada 2015-2023, ajutorul de stat va fi plătit în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, iar bugetul anual maxim va fi de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro.
Intensitatea brută a ajutorului de stat regional, raportat la cheltuielile eligibile, nu va putea depăşi 15% (pentru perioada 2014-2017) şi 10% (2018-2020) pentru regiunea Bucureşti, 35% pentru regiunile Vest şi Ilfov şi 50% pentru regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia.
În perioada 2007-30 iunie 2014, pe ansamblul celor cinci scheme de ajutor de stat, Ministerul Finanţelor a emis acorduri pentru finanţare în valoare de peste 738 milioane euro pentru susţinerea unor proiecte de investiţii în valoare de peste 2,4 miliarde euro, care au generat aproximativ 23.000 de noi locuri de muncă.