Banca Naţională ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,25%, urmând să coboare la 2% până la finele anului, iar rezervele minime obligatorii vor fi menţinute în februarie, la 10% pentru lei şi 14% la valută.
Analiştii apreciază că dobânda cheie ar urma să mai coboare până la sfârşitul anului, la 2%, iar ratele rezervelor minime obligatorii să ajungă la 8% pentru pasivele în lei, iar cele în valută la 10%.
„Estimările pentru decembrie 2016 arată un nivel posibil al dobânzii de politică monetară de 2%. Ele variază între un minim de 1,5% şi un maxim de 2,75%, un număr de participanţi la sondaj prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse în continuare pe parcursul anului 2016, până la 6% în cazul celor în lei şi 8% în cazul celor în valută„, se precizează în comunicat.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis la începutul lunii ianuarie să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, un nou minim istoric, concomitent cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2,25 puncte.
De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.