Aprobarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020

ccMinisterul Agriculturii și Dezvoltării Ruralea a informat că România a primit din partea Comisiei Europene scrisoarea de conformitate pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Astfel, această comunicare constituie ultimul pas înaintea aprobării finale a PNDR și atestă faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost încheiată etapa de consultare între serviciile de specialitate, iar Programul poate fi aprobat prin Decizie a acestui for european.

‘Mai mult decât această confirmare pe care o așteptam, Comisia ne transmite faptul că putem demara implementarea globală a PNDR. Astfel, putem să dăm drumul la toate măsurile de finanțare, lucru pe care îl vom face în cursul lunii iunie. Deși nu este aprobarea formală, conformitatea de Program pe care am primit-o este momentul cheie al demarării PNDR 2020 și arată faptul că eforturile noastre și ale partenerilor noștri își arată roadele. (…)”, a afirmat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Primele două măsuri de finanțare pe noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost deschise pe data de 25 martie 2015, respectiv măsura destinată tinerilor fermieri și investițiilor în ferme, dar la moment beneficiarii ‘nu s-au înghesuit’ să depună proiecte.

România are alocată prin PNDR 2014 — 2020 o sumă în valoare de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro constituie fondurile europene atribuite țării noastre, iar 1,347 miliarde de euro sunt contribuția națională.

Astfel, noul program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare, iar creșterea productivității la nivel național și procesarea producției naționale constituie cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.


Publicat

în

de către