Accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România

gethumb

Potrivit unui sondaj efectuat de BNR, companiile din România intenţionează să-şi menţină sau chiar să-şi reducă gradul de îndatorare bancară, având în vedere că 64% dintre firme nu ar accesa un credit în lei, iar 68% nu ar contracta o finanţare în euro.

Rezultatele Sondajului privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile (FCNEF) arată că aproximativ o treime din companii ar fi afectate de o majorare între 1 şi 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, categoria celor care indică problematic un şoc de până la 1 punct procentual fiind în scădere.

Perioada investigată este octombrie 2014 – martie 2015, analiza fiind realizată pe baza răspunsurilor a circa 10.500 de companii nefinanciare.

Astfel, 55% dintre firmele cu credite în monedă naţională se finanţează cu o rată a dobânzii între 4% şi 8%, iar 68% dintre cele cu finanţări în euro au o rată medie a dobânzii între 2% şi 6%.

62% dintre companii nu au solicitat credite de la instituţiile financiare în perioada menţionată.

Piedicile majore întâmpinate de către companii în accesarea de finanţare sunt cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor şi clauzele contractuale.


Publicat

în

de către