Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că producătorii de legume și fructe din România vor primi despăgubiri din fondurile Uniunii Europene, în limita unei cantități de 3.000 de tone, pentru pierderile înregistrate din cauza prelungirii embaroului rusesc asupra produselor alimentare europene.
Perioada aplicării acestor măsuri excepţionale a debutat la 8 august 2015 şi durează până la epuizarea cantităţii atribuite României, dar nu mai târziu 30 iunie 2016.
Măsurile pentru care se acordă despăgubire din fonduri UE sunt cele prevăzute în Regulamentul Delegat 2015/1369 al Comisiei, respectiv retragerile de pe piață și nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere. Beneficiarii acestor măsuri de sprijin pot fi organizațiile de producători, precum și producătorii de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători.
Potrivit legislaţiei în vigoare, agricultorii vor primi despăgubiri şi pentru produsele retrase care sunt distribuite gratuit, sunt distruse sau utilizate sub formă de hrană proaspătă sau procesată pentru animale, precum şi dacă sunt transformate în compost.
Produsele vizate, în conformitate cu Regulamentul UE, sunt: tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă, kiwi, lămâile, piersicile și nectarinele.