Presa europeană semnalează o intensă activitate între marile capitale ale UE, în încercarea de a găsi totuşi – la apropiatul summit european din 7 şi 8 februarie – o cale spre compromis asupra cadrului financiar european multianual.
Liderii celor 27 membri ai UE vor relua negocierile pe baza unei propuneri de buget formulate de Herman Van Rompuy în noiembrie – de 971,9 miliarde de euro, respectiv 1,01% din PIB-ul european.
Din acest „pachet” ar urma ca 372 miliarde de euro să meargă la Politica Agricolă Comună (faţă de 420 miliarde cât s-a alocat în perioada 2007-2013). Partizanii operării a noi reduceri, în frunte cu Marea Britanie, cer diminuarea cheltuielilor din viitorul buget cu alte 30 miliarde de euro.
Parlamentul European insistă însă asupra adoptării propunerii de buget a Comisiei Europene, de 1.047 miliarde de euro, avertizând că nu va fi de acord cu niciun fel de tăieri din bugetul UE, şi aşa destul de mic pentru relansarea creşterii economice şi ieşirea din criză.
Problema este, însă, ceva mai complicată.
Ţările care cer cel mai insistent reducerea cheltuielilor bugetare – Marea Britanie, Germania, Olanda, Suedia – au statut de contributor net la bugetul european, respectiv ţări ce plătesc mai mult decât primesc. Franţa pledează pentru un buget „rezonabil”, dar refuză să cedeze la capitolul subvenţiilor pentru agricultură, Parisul fiind principalul beneficiar.
Corespondentul la Bruxelles al ziarului „Les Echos” enunţă – din surse apropiate negociatorilor – o posibilă cale de a se ajunge la un compromis, propusă de Van Rompuy. Aceasta ar consta în: o diminuare – nu prea mare – a cifrei globale a bugetului, însoţită de o diminuare a cheltuielilor administrative ale UE (pentru a-i face plăcere premierului britanic), un adaos, de asemenea, nu prea mare – la fondurile pentru subvenţionarea agriculturii (în întâmpinarea cererilor Franţei), precum şi la fondul de coeziune, o solicitare insistent cerută de ţările din estul UE, pentru a le obţine votul în favoarea acestei variante.
Negocieri pentru bugetul multianual al UE
de către
Etichete: