Trei din cinci privind economia

imagesDatoria privată a României prezintă circa 70% din Produsul Intern Brut (PIB), aceasta este dovada evoluţiei pozitive a ţării la nivel macroeconomic, potrivit economistului-şef al Băncii Naţionale a României (BNR),  Valentin Lazea.
De obicei, în analizele agenţiilor de rating şi ale investitorilor străini se ia în calcul analiza datoriei publice, dar la fel importantă este şi datoria privată. Aici există o confluenţă între macroeconomie şi microeconomie şi se estimează în ce fel este afectată economia. România îndeplineşte trei dintre cele cinci criterii de la Maastricht, respectiv pentru evoluţia cursului de schimb, deficitul bugetar şi datoria publică totală, care este de 38% din PIB, mult sub nivelul maxim admisă de 60%. Criteriu neîndeplinit este rata inflaţiei, care depăşeşte cu 0,6% criteriul admis. Al doilea criteriu pe care România nu-l îndeplineşte priveşte dobânzile pe termen lung care la 6,67% depăşesc cu 1,3% criteriul de la Maastricht. Potrivit oficialului BNR, la capitolul datorie privată, România se află în grafic.
„Aceste cinci criterii au fost suplimentate cu alte zece criterii denumite „Panoul de bord”. Un al şaptelea criteriu din lista celor zece se referă la datoria privată, care nu trebuie să depăşescă 160% din PIB. În România, procentajul este la 70-71% din PIB. Din punct de vedere macroeconomic, România stă bine la nivelul datoriei private”, a adăugat Valentin Lazea.


Publicat

în

de către