România şi-a propus să reconfigureze un nou model de acordare a unui număr de 3 beneficii de asistenţă socială întrun singur beneficiu de asistenţă socială – venitul minim de inserţie, ce are drept scop prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială. Acestea sunt: venitul minim garantat (VMG); alocaţia pentru susţinerea familiei (ASF); ajutor pentru încălzirea locuinţei (AÎ).
Acest nou tip de beneficiu de asistenţă socială se va adresa familiilor cu venituri reduse şi va asigura, în timp, atingerea ţintei propuse în Programul Naţional de Reformă, pe baza Strategiei Europa 2020 şi anume scoaterea din sărăcie a unui număr de 580.000 de persoane. Prin implementarea venitului minim de inserţie se urmăreşte co-responsabilizarea beneficiarilor prin condiţionarea acordării acestui tip de beneficiu de asistenţă socială de participarea şi rezultatele şcolare ale copiilor şi de căutarea activă a unui loc de muncă în cazul părinţilor.
Prin introducerea unui singur program, în primul rând, din punct de vedere tehnic și administrativ, se va face o singură testare de venituri și bunuri, ceea ce va eficientiza funcționarea sistemului atât din punctul de vedere al costurilor administrative, cât și prin reducerea fraudelor și erorilor.
Alte avantaje ce vor decurge din implementarea acestui nou mecanism este reprezentat și de către reducerea/eliminarea dependenţei sociale faţă de sistemul de asistenţă socială; monitorizarea şi simplificarea procedurilor pentru obţinerea drepturilor sociale solicitate; reducerea numărului de prestaţii sociale şi a cuantumului prestaţiei; posibilitatea de a creşte ponderea serviciilor sociale.
Astfel, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind venitul minim de inserție.