România a ieşit pe pieţele financiare internaţionale prin redeschiderea celor două emisiuni de eurobonduri lansate în luna octombrie 2015, cu maturităţi în 2025 şi 2035, prin care a atras fonduri de 2 miliarde de euro.
Astfel, potrivit unor surse, randamentul orientativ a fost anunţat la 2,65% pentru obligaţiunile în euro scadente în 2025, respectiv la 3,95% pentru cele cu maturitatea în 2035.
Ţara noastră are cel mai redus rating din categoria recomandată pentru investiţii din partea celor 2 mari agenţii de evaluare financiară – „Baa3” din partea Moody’s, iar din partea Standard & Poor’s şi Fitch „BBB-„.
Anca Dragu, ministrul finanţelor, a precizat în luna ianuarie, că România analizează lansarea unei emisiuni de eurobonduri mai degrabă mai curând decât mai târziu, iar euro este moneda preferată.
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României presupune atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă, însă vizează şi ieşiri pe pieţele externe în valoare de 3 miliarde euro, în funcţie de oportunităţi. Totodată, statul vrea să-şi asigure 1,5 miliarde euro prin trageri din împrumuturile contractate de la instituţii financiare internaţionale.