Încă din 2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului ca să reducă schema de sprijin pentru energia regenerabilă produsă în microhidrocentrale şi panouri fotovoltaice, iar Executivul trebuia să hotărască în acest sens, reducând sprijinul din 2013.
La un seminar pe tema energiei regenerabile, Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de Reglementare din ANRE, afirmă că s-a propus Guvernului să se reducă numărul de certificate verzi de la 3 la 2,6 pentru microhidrocentrale şi de la 6 la 5 la solar, dar între timp, a apărut legea 34 care spune că pentru solar nu se modifică până în 2015. Acum se lucrează la raportul de monitorizare, probabil va gata în trei săptămâni, şi în care se va propune Guvernului să modifice numărul de certificate din 1 ianuarie 2014 pentru energia solară.
Guvernul susţine producţia de energie regenerabilă prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativă primesc gratuit de la stat certificate verzi, al căror număr variază în funcţie de tehnologie.
Certificatele verzi se acordă pentru cantitatea de energie produsă. Legislaţia obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători. Preţul achiziţiei acestor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că preţul electricităţii a crescut şi continuă să se majoreze.
În ultima perioadă, mai mulţi consumatori industriali de energie acuză majorarea rapidă a preţului energiei, principala cauză fiind costurile pe care le înregistrează ca urmare a obligativităţii de a plăti energia regenerabilă.
Câteva state europene, precum Germania sau Bulgaria, au început să adopte măsuri de diminuare a impactului energiei verzi asupra preţului energiei la consumator. România are una dintre cele mai generoase scheme de sprijin a energiei alternative din Uniunea Europeană.