Conform unei analize de specialitate, afacerile din sectorul producţiei viticole din România ar putea depăşi nivelul de 723 de milioane de lei în acest an, peste valoarea din 2015, când a fost de 680 de milioane de lei. Astfel, România se clasează pe locul 13 în topul mondial al producătorilor de vinuri.
De asemenea, producţia de vin a României a crescut în acest an cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial.
Cele mai importante zone producătoare în 2016 au fost: Vrancea, Bucureşti, Prahova, Constanţa şi Buzău.
Conform datelor preliminarii prezentate de către directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), Jean-Marie Aurand, producţia globală de vin a scăzut, anul acesta, cu 5% faţă de anul trecut, de la 274,4 milioane hectolitri la 259,5 milioane hectolitri.