Clauzele specifice în contractul de muncă!

Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.

Potrivit Codului muncii sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.

La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.

Clauza cu privire la formarea profesională face referire la formarea profesională la care participă salariatul. În cazul în care angajatorul și angajatul stabilesc efectuarea unui curs/stagiu de formare profesională, cele două părți pot reglementa condițiile și termenii derulării contractului individual de muncă pe parcursul și ulterior formării profesionale atât pentru situația în care formarea profesională este inițiată de angajator cât și pentru situația în care salariatul este cel care are inițiativa participării la o formă de pregătire profesională.

Prin clauza de mobilitate părţile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestaţii suplimentare în bani sau în natură.

Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.

În funcție de specificul postului, în cuprinsul contractului individual de muncă pot fi inserate și alte clauze, în afara celor prevăzute în Codul Muncii ,însă fără a depăși dispozițiile normelor care guvernează relațiile de muncă.

În situaţia în care o clauză încalcă prevederile legale este afectată de nulitate fiind înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.


Publicat

în

de către