Conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, document lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, preţul energiei electrice se va mări cu aproximativ 25%, până la 40%, pe termen scurt, din care jumătate din cauza subvenţionării energiei verzi, în contextul liberalizării preţurilor şi formării pieţei regionale.
Proiecţia preţului pentru consumatorul final de energie electrică la nivelul anului 2014 trebuie să ia în considerare şi efectele liberalizării preţurilor cu aproximativ 30% şi efectele măririi preţului în contextul creării pieţei regionale (pe o plajă între 10 – 30%) şi taxa pentru cogenerare şi schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie în favoarea energiei electrice, este precizat în Nota de fundamentare.
Potrivit documentului, impactul creşterii necontrolate pe termen scurt a preţului energiei electrice cu aproximativ 60 – 100 lei MWh, din cauza contribuţiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridică o problemă de suportabilitate atât din partea consumatorului casnic, cât şi din partea consumatorilor industriali.
Circa 30% din energia electrică produsă în România este furnizată consumatorilor casnici. Cu o pondere de peste 5% în coşul de consum şi o majorare anuală de peste 10-20% a preţului achitat de consumator, factura la energie electrică va genera în mod direct o mărire a indicelui preţurilor de consum anual cu 0,5-1% (respectiv aproximativ 20% din majorare anuală totală a indicelui care poate fi considerată suportabilă).
Circa 20% din energia electrică produsă în România este livrată sectorului industrial energointensiv: metalurgie, aluminiu, petrochimie, ciment, materiale de construcţie, îngrăşăminte. Preţurile sunt fixate pe pieţe externe la nivelul de competitivitate globală, rareori regională şi nu permit producătorilor transferul spre clienţi al creşterilor de preţ pentru materii prime şi energie.
Preţul energiei, în creştere cu 40% pe termen scurt
de către
Etichete: