Obligaţiuni de stat pe şapte ani vândute cu 300 milioane de lei

contabili
Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat pe şapte ani în valoare de 300 milioane de lei (69 mil. euro), exact cât şi-au propus iniţial, dar cererea din partea investitorilor a fost de patru ori mai mare. Dobânda plătită a fost de 5,23% pe an, sub nivelul anterior pentru titluri cu aceeaşi scadenţă.

Cererea pentru active în lei a revenit în ultima perioadă după ce apetitul crescut al străinilor la începutul anului se domolise în a doua jumătate a lunii martie pe fondul crizei cipriote. Cererea pentru titluri pe scadenţe lungi vine în continuare din partea investitorilor străini, ceea ce a ajutat leul să se aprecieze în ultimele zile. Cursul a scăzut ieri la 4,38 lei/euro.

„Aprecierea leului a fost declanşată probabil de publicarea unui raport pozitiv al unei bănci străine în legătură cu activele denominate în lei.

Raportul recomanda cumpărarea de titluri de stat în lei, ceea ce a condus la accelerarea avansului recent al acestor titluri“, scrie într-un raport al analiştilor ING Bank.


Publicat

în

de către