BERD estimează o creştere economică de 2,2% în 2014

download (1)
Economia României va creşte anul viitor cu 2,2% din PIB, după un avans de 1,4% în acest an, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiunii Europei de Sud-Est, în special în privinţa exporturilor.

BERD a confirmat prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 1,4%. Creşterea economică a României ar trebui să se consolideze în acest an datorită unei „reveniri modeste” a cererii interne şi a încrederii, consideră analiştii BERD. Prognozele înaintate de Guvern, FMI şi Comisia Europeană privind creşterea economică a României pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipează o evoluţie pozitivă de 2,2% din PIB, iar FMI – o creştere de 2%.

Economistul-şef al BERD, Erik Berglof, a comentat şi dezbaterea „creştere versus austeritate” din Europa. „Acest compromis nu este principala problemă în regiunea noastră. Responsabilitatea fiscală este desigur importantă, însă majoritatea ţărilor unde activăm au înregistrat deja progrese importante în această privinţă în timpul crizei. Ceea ce este urgent este progresul în ceea ce priveşte reformele structurale”, a explicat oficialul BERD. Banca estimează că economia Poloniei va creşte cu 1,2% în acest an, respectiv cu 2% în 2014. Pentru Ungaria, banca anticipează o contracţie de 0,8% din PIB pentru 2013, urmată de o creştere de 0,9% anul viitor. În Bulgaria, economia se va extinde cu 1% în acest an, rată care ar trebui să accelereze la 2,5% în 2014, se mai spune în raport.

Potrivit calculelor analiştilor BCR, fiecare miliard de euro atras din fonduri structurale şi de coeziune contribuie cu 0,3% la creşterea economică pe termen scurt, de maximum 12 luni. Astfel, dacă România va atrage 1 miliard de euro în plus din aceste fonduri, la creşterea economică estimată de 1,8% se vor adăuga 0,3 puncte procentuale, ajungând la 2,1%. „Acesta este aportul doar din fonduri structurale şi de coeziune, dacă mai punem şi agricultura, rezultatul ar putea fi mult mai bun”, a adăugat analistul-şef al BCR.

El a atras atenţia că România trebuie să crească investiţiile în cercetare pentru îmbunătăţirea competitivităţii, acestea fiind necesare şi în agricultură, unde randamentele obţinute sunt la jumătate faţă de cele din ţările dezvoltate. Totodată, Sinca a arătat că la creşterea economică estimată de 1,8%, agricultura are o contribuţie de 0,3-0,4%, iar dacă producţia agricolă va fi „excepţională” în acest an, avansul PIB ar putea ajunge la 2,3-2,4%. „Am fost prin ţară, semnalele din agricultură sunt bune pentru culturile de vară, însă există riscuri pentru culturile din toamnă, cu seceta din luna mai”, a mai spus analistul şef al BCR.


Publicat

în

de către