Serviciul datoriei publice va ajunge la suma record de 65,7 miliarde de lei

euroConform estimărilor Ministerului Finanţelor, rambursarea împrumuturilor externe va determina atingerea în acest an a unui maxim al serviciului datoriei publice de circa 65,7 miliarde de lei.
Numai în primele 4 luni ale acestui an, serviciul datoriei guvernamentale a ajuns la 24,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă mai mult de 1/3 din suma evaluată pentru întreg anul. În următoarele 8 luni rambursarea împrumuturilor va duce la un serviciu al datoriei de circa 65,7 miliarde de lei, conform previziunilor.
Împrumutul record de aproape 20 mld. euro contractat începând cu 2009 de România de la finanţatorii externi, în principal de la FMI, a ajuns la scadenţă în anul 2012, iar rambursarea se va încheia peste 6 ani.
Până la jumătatea acestui an Ministerul Finanţelor a făcut plăţi de 1,23 mld. euro în contul serviciului împrumutului de la FMI, UE şi Banca Mondială, din care 750 mil. euro către FMI. Până în anul 2023 mai are de achitat 8,7 mld. euro.
Sumele achitate în contul serviciului datoriei publice, atât principal, cât şi dobândă, au avansat treptat.
Prin urmare, dacă în anul 2010 serviciul datoriei era de 46 miliarde de lei, anul trecut s-a consemnat o majorare cu 40%, în timp ce în acest an avansul va fi de 42,5% faţă de nivelul din urmă cu 3 ani.
Datoria publică a crescut într-un ritm alert în ultimii ani, pentru că statul s-a împrumutat masiv atât la băncile locale, cât şi la instituţiile financiare internaţionale pentru a compensa scăderea veniturilor.
Povara restituirii sumelor trase însă se resimte mai puternic acum, iar sumele record pe care Finanţele le vor achita în acest an vor pune presiune pe deficitul bugetar.
Pentru următorii 6 ani prognozele arată că serviciul datoriei va scădea continuu şi va atinge un prag minim de 17,1 miliarde de lei în anul 2019, pe baza nivelului actual de îndatorare.


Publicat

în

de către