Se schimbă HARTA ECONOMICĂ A LUMII! Apare o nouă Uniune

O publicaţie economică rusă a comentat de curând revenirea Uniunii Europeane şi Statelor Unite ale Americii la ideea de a înfiinţa o zonă economică liberă transatlantică în sprijinul economiilor lor greu încercate în ultimul timp. Experţii percep aceasta ca o încercare de a contrabalansa economiile în dezvoltare ale Chinei şi Indiei, și apreciază că punerea în practică a acestui plan nu va fi uşoară, întrucât aceste 2 mari puteri sunt în competiţie una cu alta.
Publicația sus-menționată mai vorbește despre pregătirea extrem de confidențială a unui acord între UE şi SUA privind crearea unei zone economice libere transatlantice.
La moment se ştie despre desfăşurarea unor runde de consultări destinate pregătirii unor acorduri privind comerţul agricol, investiţiile reciproce, impozitarea, recunoaşterea reciprocă a standardelor în medicină şi în alte domenii.
Conform datelor iniţiativa creării uniunii comercial-economice transatlantice îi aparţine cancelarului german Angela Merkel. Acest proiect a apărut în 2007, însă atunci ideea a întâlnit opoziţia Washingtonului. În special, ‘la încercările SUA de a bloca planul’ dnei Merkel s-a referit în presă comisarul european pentru industrie Gunter Verheugen.
Acest parteneriat transatlantic ar duce la eliminarea impozitelor la comerţul cu mărfuri.
În plus, s- ar liberaliza pieţa serviciilor, cum ar fi telecomunicaţiile, utilităţile asigurările, publicitatea, serviciile informatice şi finanţele. Piaţa serviciilor ocupă aproximativ 70% din economia SUA şi UE. În 2010, companiile americane au oferit europenilor servicii de aproximativ 610 miliarde de dolari, în timp ce serviciile companiilor europene pentru americani s-au cifrat la 820 miliarde de dolari.