Ce drepturi au autorităţile fiscale în contractele încheiate între profesionişti?

large_image_11296

În primul rând, Legea nr. 72/2013 (art. 3 şi 4), publicată în Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013, reglementează faptul că întârzierea sau neexecutarea obligaţiilor scadente produce dobânzi penalizatoare, neagrearea penalităţilor ducând la aplicarea dobânzii legale.

Totodată, art. 14, din aceeaşi lege, consideră abuzive clauzele care exclud posibilitatea aplicării unor penalităţi de întârziere sau perceperea dobânzii legale.

În al doilea rând, Ordinul M.F.P. nr. 3055/2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 766 din 10 noiembrie 2009, prevede că efectele tranzacţiilor şi ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când se produc şi sunt înregistrate în contabilitate şi raportate în situaţiile financiare.

Pe viitor, este posibil ca ANAF să recurgă la aplicarea Ordinului M.F.P. nr. 3055/2009, în virtutea principiului contabilităţii de angajamente, impus spre implementare de normele UE.

Consecinţa acestor modificări preconizate aduse de ANAF modului în care vor fi impozitate penalităţile va fi o mai largă aplicare a măsurii terţului poprit, aceasta putând duce la o destabilizare a sistemului economic prin crearea unui mediu propice pentru instalarea unei neîncrederi reciproce în relaţiile dintre profesionişti.


Publicat

în

de către