Cât de avantajos rămâne a fi programul „Prima Casă”?

prima casaDupă ce un număr impunător de persoane au beneficiat de credit imobiliar prin intermediul programului „Prima Casă”, băncile au analizat punctele slabe ale programului şi vin cu oferte avantajoase de creditare.

Potrivit analistului financiar, Irina Chiţu, avantajul programului „Prima Casă” este avansul mai mic decât în cazul creditelor ipotecare standard. Însă acesta este singurul avantaj care a mai rămas. În cazul creditelor oferite de bănci avansul este mai mare, dar, practic, creditul este mai mic, prin urmare şi rata va fi mai mică. În cazul „Primei Case” avansul necesar este de 5% din valoarea proprietăţii, în timp ce în cazul băncilor, avansul poate să urce, în funcţie de valoarea creditului contractat până la 25%. Totuşi, avantajul programului guvernamental îşi pierde din impact dacă valoarea creditului este mai mare, din cauza depozitului colateral echivalent a trei rate. În cazul creditelor de la bănci nu este nevoie de constituirea acestui depozit colateral. Astfel, în cazul unui credit mai mare, şi prin Prima Casă, efortul financiar iniţial este destul de mare.

Irina Chiţu explică că cel mai important criteriu de care trebuie să ţină cei care vor un credit imobiliar, este dobânda anuală efectivă cunoscută drept DAE. Ea include toate costurile unui credit (dobânda anuală, comisionul de analiză al dosarului, costul asigurării, taxele de administrare).

Potrivit datelor publicate de Fondul de Garantare, în 2013 au fost acordate circa 25.500 de credite prin Prima Casă, având o valoare medie de aproximativ 37.000 de euro.


Publicat

în

,

de către