Comisarul european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill, a declarat că normele mai stricte de capital impuse băncilor din Uniunea Europeană după criza financiară mondială vor fi revizuite pentru a se stabili dacă nu cumva acestea limitează în mod inutil creditarea.
După criza financiară mondială care a început în anul 2007 multe bănci au fost descoperite ca fiind subcapitalizate astfel că contribuabilii au fost nevoiţi să vină în ajutorul acestora. Mai târziu, a fost aprobat un nou set de norme mai stricte de capital, cunoscute sub denumirea Basel III.
Comisarul european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill a precizat că noile reguli au făcut băncile mai sigure, însă trebuie verificat dacă nu există şi efecte secundare nedorite.
Pentru că s-a abătut de la principiile sale, Uniunea Europeană a fost criticată de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară, care a pus la punct normele Basel III. Un exemplu concludent este planul UE de a încerca să relanseze piaţa pentru titlurile financiare garantate prin active (ABS) prin relaxarea anumitor norme de capital.