Companiile chineze sunt interesate de modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, realizarea tronsonului de autostradă Craiova – Piteşti şi construcţia tronsonului feroviar de mare viteză Bucureşti – Constanţa, potrivit unui comunicat transmis de către Ministerul Economiei.
S-a constat faptul că potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării. Drept rezultat, România are proiecte în domenii cheie – energie, transport, IT, agricultură.
În cadrul întîlnirii lui Constantin Niţă cu ministrul Comerţului din China, Gao Hucheng, s-a discutat despre cooperarea României cu Republica Populară Chineză, despre dezvoltarea de parcuri industriale şi despre accesul pe piaţa chineză a produselor româneşti, în special a celor de origine animală.
În primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale au fost de 931 milioanede dolari, în creştere cu 23,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Potrivit Ministerului Economiei, schimburile comerciale bilaterale dintre România şi China au totalizat 3,28 miliarde de dolari în anul 2013.