Agricultura salvează economia

declaratii-fiscaleDupă o scădere de peste 20% față de 2012, în anul 2013 sectorul agriculturii a reușit să consemneze o creștere de aproape 12%, având o contribuție semnificativă în PIB României, reușind în același timp să mențină economia pe plus.

Potrivit celor mai recente rapoarte ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), economia țării va consemna o creștere reală de 2,2%, de la 587,5 mld. lei la 625,6 mld. lei.

Sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere, potrivit prognozei de toamnă realizată de CNP, este agricultura (+11,9%). Pe locul secund, în funcție de creșterea anuală, se află industria (+3,9%), fiind urmată de servicii (+1,4%) şi construcții (+1%).

Anul trecut, economia a fost salvată de servicii, singurul sector care s-a aflat pe plus (4,8%), celelalte fiind toate pe minus: agricultură (-21,6%), industrie (-1%) și construcții (0,3%). Totodată, impozitele nete pe produs s-au aflat anul trecut pe plus (2,6%), întimp ce pentru acest an, experții de la CNP se așteaptă la o scădere de 1,6%.

Așa cum se poate observa, economia României a fost salvată de agricultură, ceea ce arată adevărata față a economiei: un an agricol bun poate salva economia, un an agricol prost aruncă economia pe minus dacă celelalte sectoare nu pot amortiza mare parte din cădere. De exemplu, anul trecut, atunci când PIB-ul a fost cu 0,7% mai mare față de anul anterior, agricultura a înregistrat o scădere semnificativă de peste 20%.

O creștere importantă este înregistrată și la exporturi (+6,9%), de la 45,07 miliarde de euro la 48,20 miliarde de euro. Atunci când vine vorba de veniturile populației, din prognoza de toamnă se poate observa o creștere de 5,8% a câștigului salarial mediu net, de la 1.507 lei la 1.594 de lei. Prin urmare, salarizarea este cu doar 1,6% mai mare față de anul anterior, în situația în care media anuală a indicelui prețurilor de consum este de 4,1%.


Publicat

în

de către