În cadrul unei mese rotunde pe tema „Bune practici şi dificultăţi în implementarea proiectelor cofinanţate prin POSDRU în perioada 2014 – 2015”, președintele Centrului de Resurse pentru Cetățenie Activă, Rodica Lupu, a declarat că s-au realizat multe proiecte dificile și într-un timp record prin axele privind dezvoltarea start-up-urilor și a economiei sociale, motiv pentru care au apărut diferite dificultăți.
„Axele 3.1 (România start-up — n.r.) și 6.1 (Dezvoltarea economiei sociale — n.r.) au fost axele pe care s-au făcut proiecte multe și dificile și într-un timp record. Timpul alocat pentru derularea acestor proiecte a fost destul de scurt, motiv pentru care au apărut diferite dificultăți. Pentru România start-up, adică 3.1, a existat o alocare totală de 100 milioane euro din care au fost contractați 70 milioane euro pe 44 de proiecte. Aproximativ jumătate din valoarea proiectelor s-a dus către beneficiarii finali prin acele granturi de maxim 25.000 euro. Peste 30 milioane de euro s-au dus în microîntreprinderi, start-up-uri înființate în special de tineri pe toate regiunile de dezvoltare ale României. Noi am considerat că a fost un program bun cu toate nenorocirile din implementare și cu toate dificultățile pe care și noi le-am trăit. Diferența de bani a mers într-o bună măsură către centrele de promovare, de sprijin, unele existente și altele care s-au înființat. Despre rezultate nu putem să spunem că sunt spectaculoase, sunt puține hub-uri care s-au înființat și au rezistat și probabil că și mai puține dintre ele vor rezista pe termen mediu și lung dar cel puțin o vreme ele au funcționat sub formă de spațiu de întâlnire și sprijin pentru tinerii antreprenori. Nu a fost rău mai ales că toată treaba asta s-a întâmplat în decursul a 10 luni”, a spus Lupu.
În urma dezbaterilor s-a constatat că valoarea de 25.000 de euro pentru start-up-uri pe Axa 3.1 a programului pentru capital uman nu este suficientă, având în vedere taxele din România. Alte concluzii se referă la reluarea în calcul a microcreditării şi reducerea fiscalizării pentru start-up-uri.
Rezultatele dezbaterii vor fi înaintate Ministerului Fondurilor Europene în vederea îmbunătăţirii mecanismului de gestionare ale fondurilor.