În raportul său pe 2013 asupra riscurilor globale, dat publicităţii marţi la Geneva, Forumul economic mondial (WEF) atenţionează că populaţia este din ce în ce mai vulnerabilă la riscurile legate de criza financiară şi la catastrofele naturale.
Experţii WEFR informează că riscurile legate de criza financiară care durează sustrage atenţia de la schimbarea climatică, în timp ce evenimentele meteorologice extreme se cresc.
Raportul prezentat marţi are la bază o anchetă efectuată în rândul a 1.000 de experţi şi decidenţi, care s-au afirmat uşor mai pesimişti faţă de perspectivele deceniului decât în urmă cu un an.
După un 2012 marcat de uraganul Sandy în SUA şi de inundaţiile din China, experţii găsesc deosebit de îngrijorătoare creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi reclamă incapacitatea ţărilor de a se adapta la schimbările climatice, ceea ce determină un risc de mediu ale cărui efecte vor fi mai marcante în următorul deceniu.
Lee Howell, directorul general al WEF şi responsabilul raportului, consideră că o prioritate trebuie să reprezinte capacitatea de rezistenţă naţională faţă de riscurile mondiale.
Experţii WEF observă, de asemenea, noul fenomen al „ciber – incendiilor spontane”, provocate pe Internet de evenimente precum un film critic faţă de islam pe Youtube, şi care declanşează dezechilibre publice.
Acesta atrage atenţia şi asupra unui alt risc pentru populaţie, în domeniul sănătăţii, legat de o rezistenţă din ce în ce mai sporită la antibiotice, şi care riscă să dea lovitura de graţie sistemelor de asigurări de sănătate deficitare.
Forumul economic mondial informează despre principalele riscuri globale în 2013
de către
Etichete: