S-a publicat metodologia pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole

agrcltrMai întâi de toate, să ne reamintim  care sunt veniturile din activităţi agricole care se impun pe bază de normă de venit. Astfel, conform ultimelor noutăţi legislative şi prevederilor din Codul Fiscal veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din:

 a) cultivarea produselor agricole vegetale -cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr, tutun, hamei pe rod, legume în câmp, legume în spaţii protejate, leguminoase pentru boabe;

b) exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea – pomi pe rod, vie pe rod, arbuşti fructiferi, flori şi plante ornamentale;

c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală – vaci, bivoliţe, oi, capre, porci pentru îngrăşat, albine, păsări de curte.

Începând cu data de 01 februarie 2013, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013 a Ordonanţei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar – fiscale, au fost aduse modificări şi completări la definirea veniturilor, stabilirea venitului anual şi calculul, respectiv  plata impozitului aferent veniturilor din activităţi agricole.

Dacă pentru anul 2013 normele de venit au fost publicate în Codul Fiscal, începând cu anul fiscal 2014 acestea se propun de către entităţile publice mandatate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului; se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică. Pentru 2014, termenul pentru publicarea normelor de venit a fost depăşit, având în vedere că metodologia a fost aprobată  abia pe data de 23 aprilie 2014 prin Hotărârea Guvernului nr. 330 publicată în Monitorul Oficial nr. 320 din 30 aprilie 2014.

Metodologia pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor este structurată diferenţiat pentru:

  • exploatarea terenurilor agricole;

  • creşterea şi exploatarea animalelor/familiilor de albine.

Ceea ce este important de reţinut este faptul că normele de venit se propun la nivelul fiecărui judeţ în funcţie de valoarea producţiei vegetale, respectiv animale, şi de cheltuielile efectuate în cursul unui an calendaristic, pentru obţinerea producţiei.

Calculul producţiei vegetale şi a normei de venit

În cazul produselor agricole vegetale valoarea producţiei vegetale se calculează astfel:

VPV(lei/ha) = P(kg/ha) x p(lei/kg)

P(kg/ha) = (PM1+PM2+PM3) / 3

p(lei/kg) = (pm1+pm2+pm3) / 3

unde:

VPV = valoarea producţiei vegetale exprimată în lei/hectar

P =  producţia exprimată în kg/hectar pentru fiecare cultură/plantaţie,

p = preţul exprimat în lei/kg

Atât pentru producţie, cât şi pentru preţ, se ia în calcul media pe cei 3 ani precedenţi anului fiscal de realizare a venitului.

PM 1, 2 3 = producţie medie pe judeţ pentru fiecare dintre cei 3 ani precedenţi

pm 1, 2, 3 = preţul mediu pe judeţ pentru fiecare dintre cei 3 ani precedenţi.

În funcţie de aceste date se poate calcula norma de venit astfel:

NV(lei/ha) = VPV(lei/ha) – C(lei/ha)

unde:

C = totalul cheltuielilor efectuate pentru obţinerea producţiei pe parcursul unui an agricol şi care se stabilesc pe baza preţurilor medii din anul fiscal de realizare a venitului.

Cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol pe unitatea de suprafaţă şi cultură/plantaţie sunt prezentate în Anexa nr. 1 la metodologie pentru fiecare tip de produs vegetal şi cuprind, în mare parte, cheltuieli cu seminţe/material săditor, îngrăşăminte, carburanţi, lubrifianţi, pesticide, lucrări mecanice şi manuale efectuate de terţi, energia electrică şi apa pentru irigat, energia termică pentru încălzirea serelor şi alte cheltuieli.

Calculul producţiei animale şi a normei de venit

În cazul produselor animale, valoarea producţiei anuale şi cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic se determină diferenţiat, în funcţie de specia de animal, în baza preţurilor medii stabilite pentru anul fiscal pentru care se propune norma de venit.

Norma de venit se obţine prin diferenţa dintre venituri şi cheltuieli şi se aplică tuturor crescătorilor de vaci/bivoliţe, oi/capre, păsări de curte, porci la îngrăşat, familii de albine din judeţ.

Veniturile care se iau în calcul la stabilirea normei de venit se stabilesc pe baza:

  1. pentru vaci/bivoliţe, oi/capre:

  • producţiei medii de lapte, respectiv lapte şi lână la nivel judeţean pe ultimii trei ani care se înmulţeşte cu preţul mediu de valorificare a producţiei;

  • valorii de înţărcare a viţeilor, respectiv a mieilor şi iezilor;

  • valorii animalelor reformate

  1. pentru păsări de curte şi porci la îngrăşat:

  • valorii producţiei de carne, ouă, găinilor ouătoare, respectiv valorii producţiei de carne realizată.

  1. pentru familiile de albine:

  • valorii producţiei de miere şi a altor produse apicole

Cheltuielile care se iau în calcul la stabilirea normei de venit sunt:

  1. pentru vaci/bivoliţe, oi/capre

  • costul furajelor în perioada de stabulaţie, calculat în funcţie de numărul de unităţi nutritive, numărul de zile de stabulaţie şi preţul pe kg al furajelor;

  • cheltuielile în perioada de păşunat- până la 25% din costul furajelor în perioada de stabulaţie la vaci şi bovine şi până la 10% la oi şi capre;

  • alte cheltuieli, respectiv energie, carburanţi, echipamente şi alte asemenea, care pot însuma pâna la 15% din costul furajelor la vaci şi bovine.

  1. pentru păsări de curte şi porci la îngrăşat:

  • cheltuieli cu achiziţionarea materialului genetic, respectiv a purceilor înţărcaţi;

  • cheltuieli cu furajele combinate;

  • alte cheltuieli, respectiv energie, carburanţi, echipamente şi alte asemenea, care pot însuma până la 10% din costul furajelor.

  1. pentru familiile de albine:

  • cheltuieli pe familia de albine efectuate pentru achiziţionarea de medicamente, zahăr, suplimente nutritive, faguri, cutii de stupi;

  • alte cheltuieli, care pot însuma până la 20% din cheltuielile de la punctul precedent.

Acum, dacă s-a publicat metodologia pentru stabilirea normelor de venit, urmează ca direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale să publice şi normele de venit pentru anul 2014.

Vă reamintesc că, prin publicarea OPANAF 530/27.03.2014  a fost modificat şi formularul 221 «Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit», care are termen de depunere 25 mai 2014.

Atenţie! Declaraţia nu se depune de contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole şi se încadrează în plafonul neimpozabil prevăzut la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal.

 În cazul în care declaraţia depusă nu reflectă suprafeţele cultivate/numărul capetelor de animale/familiilor de albine sau structura acestora la data de 25 mai a anului de impunere, contribuabilul poate depune o declaraţie rectificativă, în care va indica elementele de impunere existente la data de 25 mai.

Modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale sau numărului de capete de animale/familii de albine, intervenite după data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.

Organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere. Plata impozitului anual, stabilit conform deciziei de impunere anuale, se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel:

a) 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv;

b) 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.

Având în vedere că termenul limită pentru depunerea declaraţiei se apropie, vă urez succes în completare şi nu uitaţi că trebuie completat câte un tabel pentru fiecare localitate în care se desfăşoară activitatea agricolă. De asemenea, aveţi posibilitatea să optaţi pentru stabilirea localităţii/localităţilor unde veţi beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile prevăzute pentru fiecare grupă de produse vegetale/animale.