Joi, Comisia Europeană a adoptat o propunere privind taxa pe tranzacţiile financiare (TTF) care urmează să fie implementată în cadrul cooperării consolidate.
După cum au solicitat cele 11 state membre care vor aplica această taxă, directiva propusă reia domeniul de aplicare şi obiectivele propunerii iniţiale privind TTF prezentate de Comisie încă în septembrie 2011.
Propunerea se referă la taxarea tuturor tranzacţiilor care au o legătură cu zona de aplicare a TTF, la fel ca ratele de 0,1% pentru acţiuni şi obligaţiuni şi de 0,01% pentru instrumente financiare derivate.
Odată cu aplicarea acestei taxe în cele 11 state membre (Franţa, Germania, Belgia, Austria, Slovenia, Portugalia, Grecia, Slovacia, Italia, Spania, Estonia), ar trebui să se genereze venituri de 30-35 miliarde de euro pe an.
Propunerea de TTF adoptată are unele modificări în comparaţie cu cea iniţială, pentru a ţine cont de faptul că taxa va fi implementată pe o scară geografică mai restrânsă decât se prevăzuse iniţial. Aceste modificări au ca scop primordial de a asigura claritatea juridică şi de a consolida dispoziţiile în materie de combatere a evaziunii şi a abuzurilor.
Ca și propunerea iniţială, TTF va avea rate scăzute, o bază impozabilă largă şi „plase de siguranţă” împotriva delocalizării sectorului financiar.
Ca garanţie suplimentară împotriva evitării taxei, propunerea adaugă şi „principiul emiterii”. Aceasta înseamnă că instrumentele financiare emise în cele 11 state membre vor fi impozitate atunci când sunt tranzacţionate, chiar dacă persoanele care le tranzacţionează nu sunt stabilite în zona de aplicare a TTF. În plus, propunerea include şi dispoziţii anti-abuz explicite.