TVA la carne mai mic

74337380-c627-11e3-85b7-c79065fcbde1_reducere-TVA-la-carne

Patronatele din agricultură cer reducerea cotei de TVA la carne şi produsele din carne de la 24% la 5%, motivând că ar scădea astfel evaziunea fiscală în domeniu, estimată în prezent la peste 450 de milioane de euro.

La capitolul celui mai mare TVA la carne, România este depăşită doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%.

Conform unor date contabile, un kilogram de carne de piept de pui dezosat costă 4,11 euro, fiindcă TVA-ul la carne în România este de 24%, însă în Polonia costă doar 3,80 euro, TVA-ul fiind de doar 5%.

Potrivit, preşedintelui Romalimenta, Sorin Minea, procesatorii nu pot creşte producţia din cauza impozitelor ridicate, iar reprezentanţii crescătorilor de porci din România spun că tot din această cauză în România intră carne de porc din import care acoperă aproape jumătate din consum.

De asemenea, Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, crede că dacă TVA ar scădea la 5% s-ar elimina evaziunea şi ar creşte producţia.


Publicat

în

de către