Potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobate recent, începând cu 1 ianuarie 2016, şcolile particulare din România vor fi finanţate per elev, de la stat, aşa cum stabileşte Legea Educaţiei încă din 2011.
Astfel, banii primiţi de la stat vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea bazei materiale din şcoli, pentru echipamente, calculatoare şi rechizite. Prin urmare, toţi cei 27.000 de elevi din învăţământul privat (clasa pregătitoare – clasa a XII- a) vor beneficia de pe urma acestei finanţări.
Tincuţa Apăteanu, expertul în educaţie şi cofondatorul platformei Edusfera, a explicat că finanţarea învăţământului privat înseamnă un sprijin financiar pentru cei care vor să deschidă şcoli private şi se confruntă cu un deficit de fonduri. Deşi banii din finanţarea per elev se duc în salariile profesorilor şi în dotarea infrastructurii şcolare, fondurile din bugetul statului nu acoperă toate cheltuielile şi până acum, şcolile private care nu cereau taxe foarte mari de la părinţi, erau nevoite să se întreţină din sponsorizări.
Astfel, prin finanţarea învăţământului privat, se încurajează dezvoltarea acestuia, apariţia mai multor şcoli private şi ameliorarea bazei materiale şi umane a celor deja existente.
Potrivit actului normativ, costul standard pentru finanţare se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil şi specializare, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, dacă provin din mediul rural sau din cel urban.