Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat versiunile consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru „subMăsura 4.1- Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Măsurii 4 „Investiţii în active fizice” şi pentru „subMăsura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Măsurii 6 „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor”.
Astfel, scopul investiţiilor sprijinite în cadrul „subMăsurii 4.1- Investiţii în exploataţii agricole” este sprijinirea investiţiilor pentru creşterea competitivităţii exploataţilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii) şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.
Beneficiarii care pot accesa fonduri europene în cadrul acestei submăsuri pot fi fermieri (cu excepţia persoanelor fizice neautorizate), cooperative şi grupuri de producători (constituite în baza legislaţiei naţionale, care deservesc interesele membrilor).
Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul „subMăsurii 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi/ conducători unici ai unei exploataţii agricole.
Beneficiarii eligibili pentru a primi finanţare nerambursabilă prin subMăsura 6.1 sunt tinerii fermieri (PFA) care se instalează ca şefi unici ai exploataţiei agricole dar şi persoanele juridice (IMM-uri) în care un tânăr fermier se instalează.
Sprijinul nerambursabil va fi de maximum 50.000 euro care va fi acordat sub formă de primă în două tranşe:
– 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare.
– 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.