Eşti în delegaţie? Află ce drepturi ai! (1)

1269963467

Marţi seara… ora 21.15… În timp ce trebăluiam prin casă, sună la uşă cineva… Hmmm… cine ar putea fi la ora asta ? Ce s-a întâmplat ? Mă gândeam în timp ce mă îndreptam spre uşă … Vecina de la 2, Irina, profesoara de muzică, aştepta timidă să îi deschidă cineva „Bună seara, am o rugăminte la tine, ştiu că este târziu acum şi îmi cer scuze pentru îndrăzneală, poate mâine după-amiază ai puţin timp să îmi explici şi mie cum e cu diurna, ce drepturi au salariaţii, m-ar interesa aspectul pentru că sora mea a fost într-o delegaţie şi nu este mulţumită de banii primiţi pentru acea perioadă de la serviciu şi m-a rugat pe mine să mă interesez. Ştiu că aproape toate informaţiile sunt acum accesibile pe internet, însă nu prea le înţeleg. M-aş bucura dacă ai veni la o cafea şi în câteva cuvinte să îmi spui şi mie câteva informaţii utile pe acest subiect. „

„Bine, discutăm mâine, însă acum dacă tot ai venit, hai să îţi spun câteva informaţii în cinci minute, cât bei cu sirop de brad”, îi spun eu, invitând-o în casă. Şi, în timp ce îi ofeream siropul am început să îi povestesc. Actul normativ de bază, atunci când discutăm despre diurnă, adică despre indemnizaţia de deplasare, este Legea nr. 53/2003 sau, aşa cum este cunoscută de cei mai mulţi, Codul muncii. În Cod se precizează clar că  salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Sora ta este angajată la o firmă privată, nu? am întrebat, pentru a şti despre ce diurnă să-i vorbesc. O obligaţie a angajatorului, stabilită de art.40 alin.(2) lit.c) din Codul muncii, este să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă. Iar diurna este un drept al salariatului !

La instituţiile publice, nivelul stabilit prin lege la diurna este de 13 lei, este clar, o sumă fixă, stabilită de guvern, în timp ce pentru  salariaţii din cadrul companiilor naţionale, societăţilor comerciale şi regiilor autonome, adică acolo unde drepturile salariale se acorda prin negociere, banii pe care aceştia îi vor primi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în interesul serviciului, se acordă în condiţiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

Iar anul acesta au fost modificări sub aspect fiscal în ceea ce priveşte diurna, de interes pentru cei care lucrează la privat. Ai plecat în delegaţie, ai fost detaşat şi ai primit o diurnă ce depăşeşte 2,5 ori nivelul stabilit pentru cei din instituţiile publice? Ia mai dă şi tu un ban la stat, că ai de unde să plăteşti contribuţii sociale, nu eşti bugetar. Asta ne-a adus ca noutate Ordonanţa 8/2013. Practic, tot ceea ce depăşeşte 13 x 2,5 ( adică 32,5 lei) se consideră venit din salariu şi se va impozita împreună cu drepturile salariale. Firma îţi acordă o diurnă de 50 lei ?! Calculul pentru partea impozabilă se face simplu 50 – 32,5 = 17,5 lei. Iar aceşti 17,5 lei încasaţi pentru fiecare zi de diurnă vor fi trecuţi în statul de salarii şi impozitaţi împreună cu drepturile salariale. Când nivelul stabilit prin lege al diurnei pentru instituţiile publice se va modifica (adică va creşte, mai mult ca sigur), diferenţa va fi actualizată.

În cazul despre care vorbeşti, a fost delegare sau detaşare ? Pentru că sunt aspecte de interes de luat în calcul în ambele situaţii, am continuat eu. Şi pentru că Irina nu ştia clar situaţia surorii ei, am început să îi explic: delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Dacă sora ta refuză prelungirea delegării (din anumite motive, obiective sau subiective), aceasta nu poate constitui motiv pentru sancţionarea ei disciplinară. În cazul delegării, există un acord între angajator şi firma unde este trimis salariatul, se modifică doar locul muncii, fiind însă păstrate neschimbate celelalte elemente ale contractului de muncă.

Detaşarea însă este un act prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului. Întrucât drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea, Codul muncii prevede că, pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.

 Ce este important de ştiut ? Pentru perioada în care angajatul este în deplasare/detaşare, primind diurnă, NU se acordă tichete de masă.

 Pleci în deplasare în interes de serviciu?  Nu uita că trebuie să completezi ordinul de deplasare (la întoarcere trebuie să îl predai la contabilitate, dacă vrei bani). Deşi poate ţi se pare o formalitate, încă o hârtie de completat, încă o grijă, contabiliceşte vorbind, ordinul de deplasare se utilizează ca: document justificativ de înregistrare în contabilitate, dispoziţie către persoana delegată să efectueze deplasarea, document pentru decontarea de către titularul de avans a cheltuielilor efectuate, document pentru stabilirea diferenţelor de primit sau de restituit de titularul de avans.

Important este şi faptul că la ordinul de deplasare trebuie anexate toate documentele justificative (bonuri, facturi, bilete de transport, etc) ce dovedesc cheltuielile efectuate în cursul delegaţiei (ai avut de mers undeva cu taxiul, cere bonul, nimeni nu decontează ceva pe vorbe, întotdeauna trebuie să existe un act!).

Mai vorbim însă mâine pe îndelete, până atunci, vezi dacă sora ta a depus la firmă documentele de care tocmai am vorbit…I-am spus Irinei în timp ce se îndrepta spre uşă.


Publicat

în

de către